Vahtrasiirup

Vahtrasiirup
Vahtrasiirupit toodetakse vahtramahlast vee välja aurustamise teel. Vahtramahla suhkrusisaldus on keskmiselt 2%, mis on oluliselt rohkem kui kasemahlas.

Kuni 1930ndateni toodeti enamik vahtrasiirupit Ameerika Ühendriikides, praegu on suurimaks vahtrasiirupi tootjaks Kanada, ligikaudu 75% maailma toodangust toodetakse Quebec´i provintsis. Vahtrasiirupit toodetakse endiselt ka USA kirdeosariikides (New York, New Hampshire, Maine, Vermont jne). Vahtrasiirup on Põhja-Ameerikas laialt levinud ja selle tootmisel on Kanadas ja Ameerika Ühendriikides pikad traditsioonid.

Vahtrasiirupi maitse on nüansirikas, traditsiooniliselt toodetakse nelja erineva maitse ja värvitooniga vahtrasiirupit. Tumedam siirup on täidlasem ja pähklisem, heledam on õrna ja mahedama maitsega.

Vahtrasiirup on rikas mineraalide (kaltsium, kaalium, tsink, magneesium) poolest, selle kalorsus ja glükeemiline indeks on madalam kui meel ja valgel suhkrul.

Suhkrutest sisaldab vahtrasiirup peamiselt sahharoosi ja vähemal määral glükoosi ja fruktoosi.

Vahtrasiirup on looduslik magusaine, mis sobib kasutamiseks ja annab delikaatse maitsenüansi erinevatele toitudele. Vahtrasiirup maitseb hästi nii magustoitudes (näiteks pannkoogid, jäätis, küpsetised) kui ka salatites ning liha ja kala maitsestamisel. Siirup sobib suurepäraselt ka tee ja kohvi sisse.